Merhaba,
Yaklaşık 2 aydır evimizdeki tek konu bu. Yeni sisteme göre kızımın bu sene Eylülde ilkokul hazırlık, seneye de 1. sınıfa başlaması gerekiyor. Tam 69 aylık olduğu zaman ilkokul yolu görünecek kızıma. Ne kadar sağlıklı bir durum tartışılır. Bu konuyu geçiyorum.
İşte bu yüzden, biz de başladık araştırmalara.
Öncelikle, devlet mi özel mi kararını veremedim ilk başta. Biz özel sektörde maaş ile çalışan anne-babayız. Özele gönderirsek, tabi ki bizi maddi olarak kısıtlayacak birçok durum olacak. Fakat devlet okuluna da gönderirsem, ilerde pişman olur muyum durumları da var.
Neyse, yukardaki kararsızlıkları bir yana bırakarak, biz de bir yerden başladık araştırmalara. Değişmez tek kıstasımız evimize mümkün olduğunca yakın olması idi. Evimiz Sahrayıceditte, buna uyan okullar sırasıyla Çevre Koleji, FMV Işık Okulları, AnaBilim(fiyat uygunluğu sebebiyle), bir de Denizatı. Devlet Okulu olarak da, çevremdekilerin tavsiyeleriyle 30 Ağustos İlköğretim Okulu.
Bu arada bunların dışında tabi birçok okul daha var, örneğin Doğa gibi. Fakat vizyon ve misyonlarıyla ilgili emin olamadığım pekçok durum var, o yüzden listeme almadım.
Işık ile başlayalım. Tanıtım günleri mutlaka vardır, fakat biz randevu alıp gittik. Fiyat olarak bizim için makul olmayan bir okul oldugunu bilerek gittik, fakat ben fiyatı bu kadar fazla olan bir okul, artı olarak ne veriyor merak ettigim için, yani sırf fikir edinme maksadıyla kapılarını çaldım. Kampüs çok güzel, harika..Çam ağaçları, kaz,horoz kümesleri, köpek kulübeleri.. Doğal bir ortam yaratmaya çalışmışlar. Hakkaten takdire şayan. Anaokulu müdiresiyle görüştük. Standart bir anlatım yaptı bize. Uluslararası anlaşmalı okullarından vs. bahsetti, anaokulu ders programlarından bahsetti vs. vs. Fiyat kısmına gelince, 2013-2014 yılı fiyatları belli olmuş, anaokulu 28 bin küsür, İlköğretim de 31 bin küsür civarında. Okulun içini gezemedik (hafta içi gittiğimiz için), fakat ne kadar süper imkanları olursa olsun bu fiyat bize çok çok fazla geldi, ve açıkçası ne kadar değeceğinden emin olamadım.
Gelelim Çevre'ye. Onunla da aynı usül randevu alarak gittik ve yine Anaokulu Müdiresi ile görüştük. Çevre, Işık gibi değil tabi, herhangi bir yeşillik parçası bulmak zor, sadece bahçe alanının %10luk bir kısmı diyebilirim. Fakat Işık'a göre daha bilinçli, daha eğitimci gözüyle bakan bir Müdire idi görüştüğümüz. Sistemlerinden bahsetti. Anaokulu boyunca öğrenciyi gözlemlediklerini ve hangi alanda iyi, hangi alanda geliştirilmesi gerekiyor konularında çeşitli peryotlarda veli ile görüştüklerini belirttiler. Hatta bu görüşmeler sonucunda, çocuğu ilkokul 1'e (yeni sisteme göre) zamanında başlatma,ya da 1 yıl daha bekletme konusunda fikirlerini detaylı bir şekilde paylaşıyorlarmış.Mantıklı geldi. Gelelim işin fiyat kısmına. 2013-2014 fiyatları şöyle: Anaokulu 21 küsür, ilkögretim de 31 küsür civarında.. Dolayısıyla bundan da vazgeçmiş olduk.
Derken, büyük bir merakla bekledigim Denizatı Tanıtım günü geldi çattı. Kızımızla beraber gittik okula. Tek yanlış (ya da gelişime açık diyeyim) buldugum uygulamalarını şimdi söyleyecegim. Okula girer girmez, anaokulu binasına alıyorlar çocukları. Karşı binada da tanıtım toplantısı var. Daha ne olup bittigini anlamadan kızımı aldılar içeri. Tabii benimki benden ayrılmak istemedi. Zar zor ikna ettim ve toplantıya koşturdum. Okul müdürünü bir 10 dk. kadar dinleyebildim. Sonra anaokulu binasından telefon edip çağırdılar. Allahtan eşim ve bir çift arkadaşımızla beraber gitmiştik de, onlar sonradan Müdür Beyin konuşmalarını anlattılar. Bir kere, okul çok farklı bir anlayışta olan bir okul. İlk 3 sene sınav-ödev yok. Ögrenciler giyim kuşam tokalarına kadar aynı, hepsini okul veriyor. Bireysel olarak ve de akademik anlamda hiçbir çocugun birbirinden üstünlüğü yok. Sınıflar içinde ya da arasında yapılan birtakım uygulamalar takım çalışmasını pekiştiriyor. Fiziksel koşullarına gelince, gayet mütevazi bir okul. Zaten Müdür Bey de diyor, "bizim amacımız insan yetiştirmek, o yüzden burda allı pullu hiç birşey yok". Çok güzel.Çocukları yeni sisteme göre almıyorlar, eskisi gibi, 6 yaşını doldurmamış çocugu 1.e başlatmıyor. bu da süper.Kesinlikle benim egitim ögretim anlayışımla bire bir. Gelelim fiyat kısmına, 2013-2014: anaokulu 19,5 ilkögretim de 22,5 civarında. Güzel tarafı,servis ücreti hariç herşeyi içinde olması. Koyduk Denizatını cebe :) Ama yine de kara kara düşünüyorum, nasıl olacak da ben bu kadar parayı her sene, üstelik de artarak giden bir döngüde vereceğim diye..
Ertesi gün Anabilim'e gittim. Tanıtım gününe. Bir kere okulun yeri çok kötü. Yerleşim mahalinin ortasında sıkışmış kalmış. Daracık sokaklar. Kaç kere karşıdan gelen arabanın geçmesi için geri vitese taktığımı hatırlamıyorum. Servisler nasıl gidebiliyor oraya anlamadım. Neyse.. Okulun içinde girdim. Bal dök yala modunda temiz bir okul. Konferans salonuna indim. denizatının mütevaziliğinin aksine, kocaman bir konferans salonu. Oturdum. Önce sunum başladı. Reklam süper.Derken bir beyefendi çıktı, sonradan moderatör olduğunu öğrendiğimiz. Ve okulda görevli 6 farklı branştan oluşan Bölüm Başkanlarını çağırdı. Hepsine (bizim adımıza!) çeşitli sorular yöneltti. Tabii her Bölüm Başkanı da güzel güzel cevaplar verdiler. Okul başarılarından, spordaki, Yabancı Dil bölümündeki başarılardan vs. vs. söz ettiler. AnaOkulu bölümüne burda başlayan çocukların %90'ının okumayı sökerek 1'e başladığından övgüyle bahsettiler. Anne babalar ne kadar fazla takıyorlar bu meseleye demek ki diye düşünmeden edemedim o sırada. Oysa İlköğretim denilen mevzu, ya da 1. sınıf denilen şey bundan mı ibaret? Çok mu şart çocuğun hemencecik okuması?Niye bu kadar önemli, nereye koşuyoruz ve yetişmeye çalışıyoruz dedim. Neyse, tanıtım bu formatta,(yani reklamlarla) devam etti. Bana bu tarz sunumlar çok samimiyetsiz geliyor.(
Tabii bu kesinlikle kişisel fikirlerim. Çocugunu bu okula gönderen ve son derece memnun olan ebeveynler vardır, kimse yanlış algılamasın. Bir tanıtım gününe gitmişsiniz nasıl bu kadar yargılıyorsunuz diyen olabilir. Ben sadece izlenimlerimi, okulun bende yarattığı hislerimi paylaşıyorum. bu gezdiğim tüm okullar için aynı..)
Sonrasında da velilere hiçbir söz hakkı vermeden tamamlandı. Soru işaretlerimiz var ise dışardaki standlardaki öğretmenlerle görüşebileceğimiz söylendi. Ben, fiyatı bile öğrenmeden çıkmıştım ki, buraya kadar geldim bari sorayım diyerek geri döndüm. 2013-2014 ,sadece anaokulu fiyatını sordum, yemek dahil 17,5 bin olduğunu öğrendim ve çıktım.
Tabii benim aklım bir de devlet okulunda. Acaba devlete versem mi diye düşünüyorum. Çünkü bir yandan da, üniversiteyi saymazsak tam 12+1 yıllık bir ödeme sürecinden bahsediyoruz. Ve de bu kadar çok para dökmeye değer mi sorusu kurcalıyor kafamı. Bu düşüncelerle gittim 30 Ağustos İlkögretim Okuluna, bu okulda kızını okutan bir arkadaşımı da yanıma alarak. Okul butik bir okul, içeriye girdim, gayet bakımlı bir bina. Sınıflar güzel, sıralar dolaplar, herşey farklı (bunu devlet okulu olarak düşünerek algılamak gerekiyor, özel okul gibi olması mümkün değil, karşılaştırmak da zaten yanlış). Tabi ki veli desteğiyle.. Devlet okullarında zaten aksi olmuyor, çark dönmüyor, mümkün değil. Bu okulun bir farkı da var, vizyon sahibi bir müdürü var, öğrencilerinin gelişimi için uğraşan bir insan. aldığı bağışları uygun yerlerde değerlendiriyor ve ek dersler koyuyor. İngilizce, Mental Matematik, Müzik, Bale vs. Çok hoşuma gitti.
Devlet okulları seneye binalarını ayırıyor. Yani bir okul ya sadece ilkokul statüsünde kalacak, ya da ortaokul olacak. Çocukların fiziksel özellikleri düşünüldüğünde bu da güzel.
O okuldan çıktığımda kararımı vermiştim. Buraya göndereceğim dedim.
Bu kararı vermemde tabi ki bazı yan faktörler de var. Özele gönderebilecek gücüm var mı? Evet var. (Özele verseydim bu kesinlikle Denizatı olurdu.) Fakat kızımı bir kardeşten mahrum bırakmak istemiyorum. 2 çocuğu da gönderebilir miyim? Hayır, belki evet, ama çok çok fazla özveri demek bu. Bir 2. soru işareti de, fiyatların fahişliği. Değer mi? Kişisel fikrim, değmez. Üstelik o kadar çok örnekle karşılaştım ki, önce özele verip,sonra maddi sebeplerle devlete alan. Bunu istemiyorum.Eşimle beraber planımız şu oldu; ilkokul burada, ortaokulda özele vereceğiz. Ya da o zamanki sisteme göre ve de kızımızın yetenek ve istekleri doğrultusunda belki başka bir yön çizeceğiz. Zaman gösterecek :)
Vee sonuçta kararımı verdim ve çok rahatladım. Benimle aynı durumda olan anne-babalar beni anlayacaktır. Gerçekten çok zor bir süreç, hele bir de yeni sistem üzerine tuz biber ekmiş durumda.
Benim deneyimlerim bu sırayla oldu ve sonuca bağladım. Listemdeki tüm okulları dolaştım, fikir edindim, karşılaştırdım. En önemlisi de hislerime güvendim..Tecrübelerimi de sizinle paylaşmak istedim.
Bizim durumumuzda olan anne-babalara da kolay gelsin diyor ve bu uzuuun yazımı bitiriyorum :)
Merhaba ben de sahrayıcedidteyim ve aynı yaşlarda benimde kızım var. Tavsiyenizle 30 ağustos ilköğretime bakıcam. Tesekkürler...
YanıtlaSilmerhaba kızınızı 30 ağustosa verdiyseniz izlenimlerinizi paylaşabilir misiniz? teşekkürler
YanıtlaSilMerhaba bidemetyasemin,
Sil2014 senesi için kaydımızı dondurduk. Kızım 2009 Ocak dogumlu oldugu için erken vermeyecegiz. 30 Agustos'a Eylül ayında başlayacak. Ondan sonra izlenimlerimi ayrı bir yazı olarak paylaşacagım.
Teşekkürler